www.oeffelt.net

Amerika 2019

John Day

Van Portland naar John Day.

We beginnen de route langs de prachtige Columbia River met zijn vele watervallen. Mulnotmah falls is de eerste waterval die we aan doen. Dit is gelijk de grootste waterval van Oregon. Helaas is door een bosbrand 2 jaar eerder een groot gedeelte van de wandelroute afgebrand. Maar we kunnen naar het platform dicht bij de waterval, vanwaar we de waterval van heel dichtbij kunnen bezichtigen. De tweede en tevens laatste waterval waarvoor we stoppen is de Horsetail Falls. Deze waterval is lang en smal, waaraan hij zijn naam dankt. Ook weer erg prachtig.

De weg slingerd door prachtige bossen. Als de bossen overgaan in weiden zien we links en rechts van de weg twee bergen met sneeuw toppen. Rechts ligt Mount Hood, maar de berg rechts blijken we later een voor de verkeerde berg, mount Raindeer, te hebben aangezien. Tijdens onze lunch op een mooi uitzichtpunt ontmoeten we een aantal wandelaarsters. Een van de dames begint met ons een praatje. Ze vraagt waar wij vandaan komen en als wij vertellen dat we uit Nederland komen vindt ze dat prachtig. Ze is namelijk net terug van een reis naar Europa en heeft in Nederland Amsterdam, Edam, Volendam en Kinderdijk bekeken. De laatste vond ze te toeristisch. Ze wilt weten of wij in de buurt van Amsterdam wonen. Als wij vertellen dat wij aan de andere kant van het land wonen wat ongeveer 120 kilometer is, zegt ze dat is ongeveer 57 mijl, exact het aantal mijl dat ik vandaag heb gereden om deze wandeling te doen. Ze wijst ons nog een route naar een mooi uitzichtpunt op Mount Hood, ongeveer een mijl verderop, dit blijkt later bijna twee mijl te zijn. Maar het was wel de wandeling waard. Oh ja, de andere berg heet Mount Adams.

Voor vandaag staat ook de Painted Hills op het programma. Echter hebben wij een verkeerde scenic byway gekozen waardoor we hier niet langs zijn gekomen. Het landschap waar we doorheen rijden is zo mooi dat we daar snel overheen zijn. De weg is erg rustig, we komen onderweg maar een handje vol tegenliggers tegen.

Om 6 uur komen we aan in John Day. Wij zijn de eerste Nederlanders die de receptionist van het motel waar wij de nacht doorbrengen heeft gezien. Een plaatsje waar we eerder deze dag hebben gehoord dat het in the middle of nowhere ligt. Dat klopt ook wel, maar het ligt wel in een prachtige omgeving. Het laatste onderdeel van het programma vandaag is het Kum Wah Chung state heritage. Maar we gaan eerst eten. Na een lekkere maaltijd besluiten we het bezoek aan Kum Wah Chung tot morgen te bewaren. Dat blijkt achteraf maar goed ook, want je kan alleen overdag aan een begeleide toer deelnemen.

 

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

Chris van Oeffelt